Dióhéjban

A Közösség-Tér-Település legelső évfolyama 2019 őszén kezdte képzési programját. Összesen 29 hallgató vágott bele egyetemi tanulmányai mellett a szakmai gyakorlatnak is minősülő két féléves közösségi tervezésbe és terepmunkába. A KTT első évfolyamának hallgatói országos szinten hat egyetem összesen hét karáról nyertek felvételt. Így a közösségszervező és építész hallgatók mellett teológus lelkészt, kulturális mediátort, valamint tájépítő és kertrendező szakos diákokat is üdvözölhettünk a csapatban.

Alapozó képzés

A KTT első évfolyamának alapozó képzése 2019. október 14-20. között valósult meg, helyszíne a Pannonhalmi Bencés Főapátság Szent Jakab Vendégháza volt.

A KTT alapozó képzésének tanulságai egy egyetemi oktató szemével (Dr. Kerülő Judit, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai tanárának cikke)

Válogatás az alapozó képzés meghívott előadóival készített interjúkból

Fotók

Közösségi tervezések és -építések

Az első évfolyam esetében az ország két térségének, összesen tizenegy településén valósultak meg, illetve – a koronívírus járvány miatt – vannak még folyamatban közösségi tervezések.

Tokaji borvidék

A Tokaji borvidéken a Hello Wood évente megrendezésre kerülő „Építész Mustra” összegyetemi építészfesztiválja keretében megvalósuló építések közösségi megalapozását végzik el a hallgatók.

A 2020. évi Építész Mustra nyolc települést érintett volna, a koronavírus járvány miatt azonban a borvidéki Mustra elmaradt és – a tervek szerint – 2021-ben valósul meg. (A 2019-ben megvalósult építések ide kattintva érhetők el.) A közösségi tervezési folyamatok így átütemezésre kerültek. Az érintett települések az alábbiak:

A Tokaji borvidéken megvalósuló közösségi tervezési folyamatokban elsődlegesen a Nyíregyházi Egyetem, az egri Eszterházy Károly Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Sárospataki Református Teológiai Akadémia hallgatói vettek és vesznek részt.

Összefoglaló a Tokaji borvidék közösségi tervezésiről (feltöltése folyamatban)
Fotók (feltöltésük folyamatban)

Baranya megye

A képzés első évfolyamának másik térsége Baranya megye. Itt három településen valósultak, illetve valósulnak meg közösségi tervezési és -építési folyamatok:

  • Magyaregregyen és Martonfán már lezárult a program, míg
  • Szászváron még folyamatban van a közösségi tervezés, a közösségi építés (építőtábor) 2021. tavaszán valósul meg.

Az e helyszíneken megvalósuló közösségi tervezési és -építési folyamatokban elsősorban a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (Pécs) és Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának (Szekszárd) hallgatói vettek és vesznek részt.

Close Menu