A KTT-ről röviden

A Közösség-Tér-Település program – vagy, ahogyan magunk között hívjuk: a KTT – egy év időtartamú települési szintű közösségi tervezési folyamatok sorozata, amelyek végén a helyi közösséggel egy hét alatt megépítünk egy, az igényeikre szabott szabadtéri közösségi teret. A KTT keretében minden évben más-más településeken tervezünk és építünk. 

A KTT egyszerre egy, egyetemistáknak szóló, két féléves gyakorlati program és települések közösségeinek fejlesztési folyamat, amely minden évben – igazodva az egyetemisták tanulmányi időbeosztásához – ősszel indul, majd az azt követő év júliusában ér véget.

A KTT a részt vevő egyetemistáknak a valós gyakorlat lehetőségét, míg a települések lakosainak – egy új közösségi tér mellett – a részvételi demokrácia élményét adja. A KTT-ben közösségi tereket hozunk létre, a közösséghez tartozás élményét adjuk és lehetőséget a kreativitásra, az innovációra.

Kiknek szól a KTT és miért érdemes csatlakozni hozzánk?

Egyrészt egyetemistáknak és fiatal szakembereknek: elsődlegesen közösségszervező és építész, építőművész, tájépítész szakos egyetemi hallgatóknak, de örömmel várjuk a társterületek hallgatóit és fiatal szakembereit is. Másrészt olyan településeknek, amelyek közössége nyitott egy közös gondolkodás elindítására és önkormányzata elkötelezett a helyi közösség(ek) igényeit megismerni és azokra reagálni.

  • A közösségszervező hallgatók számos gyakorlaton tudnak részt venni, ahol egy-egy program megvalósításába beleláthatnak, nálunk viszont a települési szövet letapogatásával kezdődik a munka és a helyiek átadóünnepével ér véget. 
  • Az építész, építőművész és tájépítész hallgatóknak számos építőtábor elérhető, nálunk azonban a közösségi tervezéstől, az anyagszámításon át, a kivitelezés végéig aktív szerep jut mindenkinek.
  • Számos infrastrukturális forrás van településeknek kész keretekkel. Hozzánk azonban a települések egy folyamatra pályázhatnak, aminek közösségépítő eredményei is lesznek, továbbá a kimenet a megvalósítás során alakítható.

Kik vagyunk?

A KTT-t 2019-ben indította Beke Márton közösségi művelődési és Kovács Vanda ifjúságfejlesztő szakember, hozzájuk 2021-ben csatlakozott – a program építész mentoraiként – a CAN Architects csapata. A KTT szervezeti hátterét a Közös Pontok Nonprofit Kft. biztosítja. 

Beke Márton
“A helyi közösségek megerősödéséhez az emberek közötti bizalom megerősítése szükséges. Ehhez meg kell ismerjük egymást, és ez csak közös cselekvéseken keresztül lehetséges.”

Kovács Vanda
“Beszélnünk kell a térről. Közösségekkel, emberekkel dolgozó szakemberként pedig dolgunk lehet, hogy beszélgetni hívjunk embereket közös tereinkről. Mert alakítanunk, formálnunk, tanulnunk kell a közös nyelvet és tereinket is.”