Partnertelepülések felhívása - Lezárult

Tájékoztató jelleggel honlapunkon továbbra is elérhető a felhívás szövege, hogy érdeklődő települések, közösségek megismerhessék egy lehetséges együttműködés kereteit. A felhívásban bent hagytuk a megyei preferenicákat, ezek azonban csak az adott évfolyamokra voltak érvényesek.

 “A Közösség – Tér – Település program harmadik és negyedik évfolyamának fogadására keresi leendő partnertelepüléseit

A KÖZÖSSÉG-TÉR-TELEPÜLÉSRŐL

A Közösség – Tér – Település (KTT) csapata az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 2019-ben hozta létre azt a gyakorlati programot, amely felsőoktatásban részt vevő hallgatókkal dolgozik hazai kistelepülések fejlesztésén. A program célja, hogy lehetőséget teremtsen a hallgatók számára a szakmai tapasztalatszerzésre, ezen kívül a vidékfejlesztést és annak elősegítését is kiemelten fontos tényezőként határozza meg. A képzés főleg építész és közösségszervező hallgatóknak szól, de a szervezők további rokonterületeken tanuló egyetemisták jelentkezését is várják, mint például a közösségi és civil tanulmányok, a kulturális mediáció és humánökológia vagy az urbanisztika és a tájépítészet szakokról.
A két évfolyam állami támogatását követően, a programot saját és támogatói erőforrásokból tervezzük folytatni.

A PROGRAM FELÉPÍTÉSE

A program az egyetemi tanmenethez igazodva, ősszel indul egy egyhetes alapozó képzéssel. A hét célja, hogy a közösségi tervezés alapjait, lehetőségeit és határait, valamint módszertani eszközeit megismerjék a hallgatók. A hallgatók itt találkoznak az adott évfolyam partnertelepüléseinek polgármestereivel valamint a tervezést segítő helyi mentorokkal is.

A képzést követően indul meg a nyolc hónapos települési közösségi tervezés, melyben a hallgatók gyakorlatban is kipróbálják a megismert módszereket, lehetőséget kapnak azok vezetésére és a helyi igényeknek megfelelően akár új eszközök, módszerek létrehozására is. A folyamat célja, hogy nyár elejére a település lakossága meg tudja határozni azokat a tereket, amelyeket újra akar gondolni, és azokat a funkciókat amelyeket hiányolnak, és ezek metszésében dönteni tudjanak arról, hogy HOVA – MIT – MIÉRT – KINEK építsünk meg közösen.

A program nyáron, egy egyhetes közösségi építéssel zárul, melynek terveit az építész hallgatók és mentoraik hozzák létre a helyi közösség igényeire reagálva, a program lehetőségeinek léptékében.

A program kulcseleme a település önkormányzatával és lakosaival való folyamatos eszmecsere. Azaz a felmért és megismert települési helyzetekre a helyiekkel együtt keressük a válaszokat és nagy hangsúlyt fektetünk a folyamat átláthatóságára és nyilvánosságára. 

Jelenleg a második évfolyam közepén járunk, és hallgatóinkkal a nógrád megyei Diósjenőn és Nógrádban folynak a közösségi tervezések, melyek nyilvános részletei nyomonkövethetőek:

Facebookon: www.facebook.com/leptek.tervezzunk.kozosen
Instagramon: www.instagram.com/leptek_tervezzunk_kozosen

Interjú a nógrádi tervezésről ide kattintva érhető el.

A program építész mentorálását és szakértését, a képzéstől az építésig a CAN Architects biztosítja. Építészeik segítenek 

 • a közösségszervező szakos hallgatóknak is alapismereteket szerezni a térről és a térben való tudatos gondolkodásról, használatról
 •  a közösségi tervezési folyamatot építészeti szempontokkal támogatják
 • felemelik és a földön tartják – a megvalósítás fókuszában – a hallgatói terveket
 • építésvezetői a tábornak

AMIT A PROGRAM KÍNÁL

Partnertelepülésünk a program alatt egy nyolc hónapos közösségi tervezési folyamatban vesz részt, melynek kimeneteként hallgatóink, a mentorok szakmai felügyelete mellett

 • széleskörű közösségi felmérést végeznek a lakosok helyi kötődéseiről, térhasználatáról
 • elkészítik a település közösségi térképét
 • infografikában összegzik a fejlesztési igényeket, terek újragondolása és új funkciók megteremtése mentén
 • terveket készítenek a közösség által kiemelt térre és funkciókra
 • építész mentorok vezetésével és a helyi közösség bevonásával a nyár folyamán egy egyhetes építőtáborban megépítik a terveket

A program nem dedikáltan közösségfejlesztő program, azonban annak elemei és eredményei erősíthetik, fejleszthetik a helyi lakosok

 • kötődését a településhez
 • részvétel alapú demokrácia élményét 
 • együttműködési készségét
 • önkéntes tevékenységét
 • közösségi életének minőségét
 • térhasználatának tudatosságát

EDDIGI PARTNERTELEPÜLÉSEINKRŐL/TŐL

Természetszerűen mi magunk  elfogultak vagyunk a programmal kapcsolatban, ezért érdemes a másik oldalról, a partnertelepülések szemszögéből is ránézni egy KTT-s évre, mielőtt bárki belevágna.

Első évfolyamunk három baranyai településen folytatott közösségi tervezést és építést, melyekről a helyiek és a polgármesterek saját szavaikkal nyilatkoznak a KTT YouTube csatornáján itt megtekinthető videókban.

AZ IDEÁLIS PARTNERTELEPÜLÉS:

 • Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Vas vagy Zala megyében helyezkedik el
 • a településnek nem több, mint 5000 lakosa van
 • közössége nyitott egy közös gondolkodás elindítására
 • önkormányzata elkötelezett a helyi közösség(ek) igényeit megismerni és azokra reagálni
 • biztosítani tudja egy a település közösségét jól ismerő szakember/szervező/önkéntes segítő együttműködését a program egésze során
 • lehetőségei szerint kész a program megvalósítását pénzbeli és/vagy természetbeni hozzájárulásával támogatni (pl. szállás, étkezés)

JELENTKEZÉS FOLYAMATA:

A harmadik és negyedik évfolyamra a jelentkezési folyamat lezárult.”

Close Menu